Çalıştay E-Haber

Kategori: Lise3
Yayın Tarihi

LİSE ÖĞRETMENLERİ -FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK-PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI (LİSE-3, ÇALIŞTAY 2013)  YAPILDI.

TÜBİTAK-BİDEB tarafından düzenlenmekte olan Liseler Arası Araştırma Projesi Yarışmalarına katılacak öğrencilere danışmanlık yapacak öğretmenlerimize Proje Danışmanlığı Eğitimi vermek amacıyla; “Lise Öğretmenleri -Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik- Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı ” TÜBİTAK-BİDEB desteği ile 02-10 Şubat 2013 tarihleri arasında, ÇOMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Organik Kimya Anabilim Dalı Başkanı, Prof. Dr. Mehmet AY koordinatörlüğünde, Çanakkale İda-Kale Resort Otelde 02/02/2013-10/02/2013 tarihleri arasında gerçekleştirilmektedir.

Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı, 27 farklı ilden ve 35 farklı okuldan toplam 36 gönüllü katılımcı ile birlikte, 8 Alan danışmanı, 7 davetli konuşmacı, 2 sosyal bilim danışmanı ve 7 teknisyen ve 2 yardımcı personel gerçekleştirilmiştir.

Sekiz gece-dokuz gündüz süren çalıştay boyunca katılımcılara, araştırma projesi hazırlanmasında izlemeleri gereken yol konusunda, uygulamalı bilgiler verilerek, proje hazırlama sürecinin yaşatılarak öğretilmesi amaçlanmıştır. Yoğun bir çalışma ve eğitimin yer aldığı çalıştay süresince katılımcılar, ikili guruplar oluşturdu. Çanakkale Onsekiz Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik, Kimya ve Biyoloji Bölümü Laboratuarlarında, çalıştaya katılan akademisyenlerin danışmanlığında tasarladıkları 18 projenin deneysel-uygulamalı çalışmalarını gerçekleştirdiler.

Çalıştay süresince, “Araştırma Projesi Eğitimi” dışında uzman eğitmenler yönetiminde, ”Güne Güzel Başlayalım, Yenilik Üzerine, Varlama, Çok Yönlü Düşünme ve Ezber Bozma, İletişim Kurma Yöntemleri ve Bilimsel Farkındalık, Bilim Dili Olarak Türkçe, Bilimsel Tarih Atölyesi“ gibi uygulamalı etkinlikler de yapılmıştır. Ayrıca ÇOMÜ kütüphanesi, FEF laboratuarları ve ÇOBİLTUM Merkez Laboratuarı inceleme gezileri ile, Gelibolu tarihi yarımadası Şehitlikler ziyareti ve Çanakkale şehir gezisi gerçekleştirilmiştir.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda “Bazı Bitki Türlerindeki MiRNA’ların Muhtemel İnsan Genlerindeki Hedeflerinin Belirlenmesi” konulu proje ile Grup Susturucu (Tuğba AVCU) çalıştay birincisi, “Fesleğenin (Ocimum Bacilicum) Antibakteriyel Etkisi” konulu proje ile Grup Ege (Gülsüm UYAR, Yalçın KABAK) çalıştay ikincisi, “Kumların Akışkanlaştırılması ile Güvenlik Gerektiren Alanlarda İnoratif Bir Sistem Tasarımı” konulu proje ile Grup Kumbasar (Ayla Algan İNCE, Necati BALIKÇI) çalıştay üçüncüsü olmuştur.

2011 Çalıştay E-Haber.